Dans in school

Datum: 29 september, 2023 Auteur: MalouZitten jouw leerlingen in de klas nooit stil? En blijven de kinderen bewegen, zelfs als ze zitten op hun stoel? Dansen gaat vrijwel altijd als vanzelf. Het maakt niet uit of je in een klaslokaal zit, thuis op de bank of in de auto. Zet de muziek aan en je begint meteen te bewegen. Natuurlijk kan je proberen om de kinderen in de klas stil te laten zitten, of je kan ze lekker laten bewegen!

Maar, waarom zou je met leerlingen op school gaan dansen, wat zijn de voordelen van dansen voor kinderen en wat kun je verwachten tijdens een dansles op een basisschool? In deze blog geven wij je alle ins en outs over dans in school en krijg je antwoord op je vragen.

Kiezen voor dans 

Bewegen is voor ieder kind belangrijk om een gezonde levensstijl te creëren. Dansen, ook wel bewegen op muziek, geeft je niet alleen een gelukzalig gevoel maar het draagt ook bij aan de motorische ontwikkeling van een kind. Dansen kan hen helpen om zelfvertrouwen te krijgen en de creativiteit van kinderen te ontwikkelen.
Danslessen zijn daarom niet alleen leuk, maar ook heel goed!

De danslessen worden door professionele dansdocenten gegeven aan de hand van een gekozen thema. Dit thema kan aansluiten bij de onderwerpen gegeven vanuit de desbetreffende basisschool. Zo reizen sommige kinderen tijdens de dansles naar het heelal of vieren zij feest tijdens het thema van de Koningsspelen. Niet alleen de dansbewegingen worden aangepast aan het gegeven onderwerp, ook de muziek past hierbij. De materie wordt bewegend en fysiek aangeleerd, hierdoor blijft de lesstof op een andere manier hangen bij de kinderen. Veel kinderen hebben baat bij bewegend onderwijs in plaats van stil zitten op een stoel met hun neus in de boeken.
Bij Ballet- en Dansstudio Schiedam en Vlaardingen kan je al dansen vanaf de kleutergroepen. Spelenderwijs leren de kinderen zich te bewegen op muziek, soms zoals de docent voordoet en soms is er ruimte voor eigen creativiteit. Ze leren de basisprincipes van het bewegen van het lichaam als totaal, maar gaan ook aan de slag met de fijne motoriek.
Daarentegen gaan de kinderen uit groep 8 aan de slag met stoere dansen met oog voor detail. Hierin worden zeker de eindmusicals niet overgeslagen. Tijdens de dansles wordt er tijd gecreëerd om samen een geweldig optreden neer te zetten.

Leuk weetje:
‘Wist je dat Ballet- en Dansstudio Schiedam en Vlaardingen het gehele jaar dansles geeft binnen het onderwijs? Dit is in plaats van een bewegingsuur gym per week. Zo krijgen de kinderen een uur gym en een uur dans.’

Lees hier meer over ons aanbod op de basisscholen. 

Tijd voor achterstallig werk

Zoals eerder vermeld werkt Ballet- en Dansstudio Schiedam en Vlaardingen uitsluitend met professionele dansdocenten. Door dit aan te kunnen bieden op een basisschool, geeft het de leerkracht tijd en ruimte om zijn of haar eigen dingen te kunnen doen. Vaak blijft er nu werk liggen, moeten er toetsen nagekeken worden of lessen voorbereidt voor de volgende dag; de werkdruk is hoog. Maar nu kunnen de kinderen aan de slag met de dansdocent, terwijl de leerkracht terug naar de klas gaat.

Zo zorgen wij voor vertrouwen:

‘Bij Ballet- en Dansstudio Schiedam en Vlaardingen staat een professionele, veilige en gezellige omgeving boven aan. Er is binnen een dansles oog voor het individu en er is ruimte voor persoonlijke begeleiding. Jouw leerling ontwikkelt zich het beste als hij of zij zich vrij voelt om zelf te ontdekken, dat weten wij als geen ander. Met de juiste dosis uitdaging weten onze leerkrachten het beste uit jouw kind te halen. Dansen staat gelijk aan plezier hebben en dit komt alleen naar voren als er een vertrouwde, fijne sfeer is en het kind zich op zijn gemak voelt.

Wat zijn de doelstellingen van een les? 

Zoals eerder genoemd is dans geschikt voor alle groepen van jong tot oud. Naast de positieve effecten op de grove motoriek bij de kleuters, zit het hem voor de oudere groepen in de details. De kracht in de armen, het ritme van een beweging en de feeling van de muziek; we gaan secuur te werk.

Naast de motorische voordelen van het bewegen op muziek, zit er ook een grote sociale factor binnen de dans leerlijn. Zo leren de jongere groepen vooral samen te dansen, terwijl de bovenbouw begint met optreden voor elkaar. Waarbij het aanmoedigen van elkaar, het motiveren van je klasgenoten en het geven van vertrouwen een belangrijk aspect is. Er wordt niet alleen met een vriendje of vriendinnetje gedanst maar er wordt samengewerkt met klasgenoten waar je normaal misschien niet vaak naast zit. Door een veilige omgeving binnen de dansles krijgt iedere leerling de ruimte om dit te kunnen ontdekken en ontwikkelen.

‘Wees eens creatief in het denken naar een oplossing’, wordt weleens gezegd tegen kinderen. Maar wat wordt hier nou eigenlijk mee bedoeld? En hoe kunnen zij verschillende problemen zelf leren oplossen? Door te werken aan de creativiteit van de leerlingen kunnen ze anders naar situaties gaan kijken. Het geeft een andere blik of een nieuw inzicht. Lukt het niet op de originele manier, dan zoeken we een ander pad om te bewandelen. Met de juiste begeleiding van een dansdocent kunnen problemen opgelost worden en leren de kinderen om uiteindelijk zelf creatieve keuzes te creëren.

Tip:
Heb jij een leerling in de klas die snel afgeleid is en dromend door het leven gaat? Misschien helpt het om hem of haar bewegend onderwijs aan te bieden. En via bewegen op muziek lesstof aan te leren, zonder dat hij of zij met zijn neus in de boeken zit. 

 Support is key

Dansen smaakt naar meer. Als je eenmaal begint met dansen, dan kun je bijna niet meer stoppen. Maar soms komt het voor dat een beweging of choreografie niet meteen lukt. Frustratie ligt dan op de loer. Doorzetten is dan heel belangrijk. Voor een kind is dat moeilijk om alleen te doen. Daarom kan support vanuit een leerkracht soms helpen. Ontwikkelen gaat vaak gepaard met vallen en opstaan, waar ondersteuning nodig zal zijn.

Binnen de onderwijs lessen van Ballet- en Dansstudio Schiedam en Vlaardingen moedigen de kinderen elkaar aan en biedt de dansdocent ondersteuning. Vanuit een positief standpunt laten we jouw kind zien wat er allemaal al goed gaat. En geven we de ruimte om door te blijven ontwikkelen in de aankomende lessen.

Samen dansen is veel leuker!

Vaak wordt dansen niet gezien als teamsport. Je gaat er alleen naartoe, kan zelf beslissen welke danspassen je doet en hebt niemand nodig om te bewegen op muziek. Maar waarom zou je alleen in de woonkamer rondhuppelen, als dit ook samen op school kan? Echte vriendschappen worden gecreëerd door samen te bewegen. Naast de leerlijn dans binnen het onderwijs, kan de school er ook voor kiezen om samen op toneel te staan in het theater. Wat een enorme boost geeft aan je zelfvertrouwen. Vriendschappen helpen om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten en de sociale vaardigheden te verbeteren.

Ben je benieuwd? Ga ervoor! 

Kortom, bewegen voor kinderen in het onderwijs kan een geweldige manier zijn om je kind te helpen groeien en zich te ontwikkelen. De juiste doelstellingen en docent, de juiste thema’s, ondersteuning en aanmoediging en heel veel plezier. Dat is het recept van onze Ballet- en Dansstudio Schiedam en Vlaardingen om van dans een levens veranderende ervaring te maken voor jong en oud!

Ben je benieuwd naar onze danslessen in het onderwijs in Schiedam of Vlaardingen? Neem dan contact met ons op en wie weet tot op school!